Racing

Yellow and Red Racecars Driving fast on Racing Track

Racing är en motorsport som finns representerad hos de flesta motorfordon. Sporten gick tidigare under namnet banracing och syftade då på att tävlingarna genomfördes på speciella banor. Idag säger man däremot bara racing.

Det vanligaste är att tävlingarna utförs på asfalterade banor även om det förkommer andra underlag. Bland annat räknas även sporten isracing in under denna tävlingsform och i detta fall är underlaget is.

Några inriktningar inom racing är:

Formelbilracing

Inom denna kategori finns de olika klasserna av Formelracing så som den snabbaste racingformen Formel 1. Här finns även GP2, GP3, Formel BMW och Formel Renault. Bilarna är ensitsiga och är utformade för maximal fart på de platta och asfalterade banorna.

Isracing

Isracing körs på en oval bana med is som underlag. De motorcyklar som används har speciella spikar på däcken för att få maximalt fäste, har ingen broms och har enbart två växlar. Även om utrustningen skiljer sig rejält mot andra racingsporter så är reglerna det samma. Det gäller att köra ett visst antal varv och komma först i mål.

Standardbilracing

Det som är speciellt för standardbilracing är att bilarna som man kör är ombyggda ”standardbilar”. Till form kan de alltså kännas igen från några av de bilar som går att köpa i en vanlig bilaffär. Däremot är det stor skillnad på motor, inredning och lackering.

Det som, bland annat, skiljer dem mot de betydligt snabbare Formel 1-bilarna är alltså att de inte har samma aerodynamik. Regelmässigt får bilarna även ha mer kontakt med varandra än vid Formel 1.

Truckracing

I truckracing ska förarna köra lastbilar på banor som även används inom racing med andra fordon. Gränsen är satt till att lastbilarna enbart kan köras 160km/h. Från början anordnades två klasser vilka var Racetrucks samt Superracetrucks. Däremot har dessa två klasser slagits ihop sedan 1994 och idag går de bägge under namnet Truck Racing.